New York av André Prah

Den första fråga jag ställer mig när jag ser Andre Prahs objekt/skulptur eller vad man nu ska kalla hans verk New York för. Vem är han som vågar sig in i ett så vansinnigt, otroligt, galet och komplext konstbygge? Ett bygge av DinkyToysbilar, gamla mobiltelefoner, skräpföremål och andra anonyma tekniska detaljer.
I basen av verket ser man bilar som staplar sig på varandra, båtar, husvagnar och annat. New Yorks gator och blinkande neonljus, taxi och polisbilar med sirener som kör ut och in i skulpturen och ovanför tornar alla föremålen upp sig till formen av en raket eller kanske en bomb som ju mer bygget fortsätter förr eller senare kommer att brisera. Här finns alla tecken som den kommersiella kulturen lämnar efter sig men där det verkliga livet trots allt pågår någonstans inuti alltsammans.

Detta är en konstnär med en stark drift att genomföra sin ide till 100% oavsett hur komplicerat det är vad det kostar i pengar eller hur publiken ska ta emot det. Det är med fantasi, lekfullhet och humor, men också vad jag efter en stunds betraktande känner, en allvarlig tragisk historia.
Alla de fina personliga föremål som använts älskats och uppskattats men som här hamnat, inte på soptippen utan symboliskt i själva samhällskroppen.


Skriv din kommentar