Funderingar, mat och annat i Kalasin

Soppa /Tom yam kung

I Thailand är maten

Budisttemel, ett av många i Kalasin

överallt där jag varit utsökt. Igår kväll åt vi i hotellets restaurang en middag som bestod av räkor svamp k tomater och annat som jag inte känner till namnen på i riklig stark buljong smaksatt med starka thailändska kryddor. Thailandarna dricker normalt vatten till maten så vin är ingen billig dryck men jag lovar att ett rödvin till den starka maten är utmärkt . Vi var placerade alldeles intill den stora glasväggen som vetter mot den belysta poolen som man kunde se i mörkret.

Några reflektioner jag gjort under dagen . Det är ju oroligt i Bangkok orange/gulskjortor, är inte säker på vilken färg, som stöder den nuvarande regimen och rödskjortorna som vill förändring och nyval. Vad betyder färgerna. Buddhismen är den rådande religionen i Thailand med guld som en återkommande utsmyckningsfärg som i den omfattning man ser den här för mig symboliserar makt. Munkarna har orange dräkter, finns det något samband . En annan makt som överallt i de mest fantastiska konstellationer demonstreras är kungamakten. Det känns främmande för en svensk även om vi fortfarande har kungadömet kvar. Ska försöka utveckla detta i något annat sammanhang när jag satt mig bättre in i ämnet.

I den här delen av Thailand lever den breda befolkningen under relativt enkla förhållanden och det märks. Men det förekommer överhuvudtaget inget tiggeri eller liknande vilket är nästan obligatoriskt i många andra länder jag besökt. Ja vi ser ju varje dag att det numera finns även i Sverige. Har varit ute och handlat ett par shorts och kortärmad skjorta idag. Man blir förvånad vilka låga priser som gäller här shortsen kostade motsvarande 75 svenska kronor och skjortan 20 kronor. Det är 7-8 ggr billigare än i Sverige för motsvarande kvalitet.

Imorgon har vi hyrt en bil som ska köra oss runt och visa på sevärdheter i regionen vi ska bl a titta på några intressanta saker att ha med oss hem till våra respektive.

Poolen sedd från restaurrangenSoppa /Tom yam kungBudisttemel, ett av många i Kalasin


Skriv din kommentar